Mini ciasteczka

środa, 21 marca 2018

Torcik makowo-kokosowy

Torcik powstał gdy w domu po pieczeniu ciasta kruchego zostały mi białka.
Ciasto jest bardzo lekkie mimo iż jest przełożone kremem.
Dodatek malin równoważy smaki w torciku



Składniki:
CIASTO:
5 białek
1/2 szklanki cukru
65 g masła
1/2 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki białego suchego maku (może też być niebieski wtedy ciasto wyjdzie bardziej nakrapiane)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
KREM:
1 szklanka mleka
100 g masła
1 i 1/2 łyżki mąki tortowej
4 łyżki wiórków kokosowych
1 żółtko
1/2 szklanki cukru pudru
DEKORACJA:
250 g malin

WYKONANIE:
Masło roztopić i ostudzić.
Białka ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier.
Gdy białka będą dobrze ubite z cukrem dodawać stopniowo przestudzone masło, miksując dalej na najwyższych obrotach miksera.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i makiem.
Zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo mąkę z makiem, mieszając tylko do połączenia się składników.
Formę okrągłą o średnicy ok. 18 cm wysmarować margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30-40 minut w temperaturze 180 stopni C
Po upieczeniu ciasto zostawić do całkowitego wystudzenia.
Po wystudzeniu ciasto przekroić na pół tak, by powstały 2 blaty.
Przygotować krem.
Do pół szklanki mleka dodać kokos, żółtko i mąkę i wymieszać.
Resztę mleka zagotować dodać wymieszane mleko z kokosem żółtkiem i mąką szybko wymieszać,aby nie powstały grudki.
Chwilkę gotować ,aż masa zgęstnieje.
Pozostawić do ostygnięcia
Miękkie masło i cukier utrzeć mikserem na puszystą masę ,stopniowo dodając zimny budyń.
Ciasto przełożyć masą i dowolnie udekorować 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz