Mini ciasteczka

środa, 21 marca 2018

Pierogi z mięsem

Przepis na te pierogi jest u mnie od bardzo dawna,lecz od niedawna zaczęłam mieszać mąkę zwykłą pszenną z mąką pełnoziarnistą .Ciasto jest miękkie i bardzo elastyczne dlatego pierogi robi się błyskawicznie.


SKŁADNIKI:

CIASTO:
1i 1/2 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. mąki pełnoziarnistej
2 łyżki oleju
1/2 szkl. gorącej wody
1/2 łyżeczki soli
NADZIENIE:
250 g mięsa mielonego
1 cebula
sól
pieprz
1 łyżka oliwy

WYKONANIE:

NADZIENIE:
Mięso podsmażyć na oliwie wraz z posiekaną drobno cebulką na patelni,doprawić do smaku solą i pieprzem.Ostudzić.

CIASTO:
Wszystkie składniki wymieszać razem ( ja to robię za pomocą miksera), gdy się połączą rozwałkować ciasto dość cienko i wycinać kółka , nakładać farsz do środka i zagnieść. Pierogi wrzucać do gotującej osolonej wody i gotować do wypłynięcia. Podawać z podsmażoną cebulką.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz