Mini ciasteczka

środa, 21 marca 2018

Masa


Składniki:
650 g cukru pudru
50 g cukru na dosypywanie lub podsypanie stolnicy
100 g glukozy w proszku
4 łyżeczki żelatyny
80 ml wody
2 łyżeczki olejku pomarańczowego lub innego

Wykonanie:
Żelatynę w proszku zalać wodą , odłożyć na 10 minut do napęcznienia.
Po tym czasie podgrzać na palniku o małej mocy, mieszając do rozpuszczenie się żelatyny.(Nie można doprowadzić do wrzenia,bo żelatyna straci swoje właściwości żelujące) Dodać glukozę, następnie i wymieszać zostawić by przestygła.
Do misy miksera wsypać cukier 650g dodać olejek i wlać żelatynę z glukozą.Wszystko mieszam za pomocą haka do ciast drożdżowych
Po wyrobieniu masę przenieść na stolnicę i dokończyć wyrabianie by masa miała konsystencje plasteliny.
Do masy można dodać dowolny barwnik by uzyskać potrzebne kolory masy.
Zrobioną masę użyć od razu lub zamknąć w szczelnym pojemniku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz