Mini ciasteczka

piątek, 23 marca 2018

Ciasto-Rolada z dyni






SKŁADNIKI CIASTO:
3 jajka
100 g cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
165 g purée z dyni
100 g mąki
łyżeczka sody oczyszczonej
SKŁADNIKI MASY:
2 łyżki masła
220 g serka śmietank.
100 g cukru pudru
aromat waniliowy kilka kropli

WYKONANIE :
 Blachę (25 x 38 cm) wyłóż papierem do pieczenia. 
 Ubij jajka i wymieszaj je z cukrem, cynamonem i dynią. 
 Osobno połącz mąkę z sodą, dodaj do masy z dynią. 
 Rozłóż na blasze. 
 Piecz 15-25 min w 180°C. Wyjmij z piekarnika, ostudź.
 Następnie wyjmij ciasto z blachy, połóż na czystej bawełnianej ściereczce. Zwiń je z nią tak, by  znalazła się w środku.

W tym czasie wymieszaj masło z serkiem, cukrem i aromatem waniliowym. 
Kiedy ciasto ostygnie, rozwiń je i rozsmaruj na nim serek. 
Zroluj (już bez ściereczki). Posyp posiekanymi orzechami i słonecznikiem, zawiń w folię spożywczą i przechowuj w lodówce do czasu podania.

Na zdjęciu moja towarzyszka w kuchni i w życiu codziennym
9 letnia goldenka MIKA

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz