Mini ciasteczka

środa, 21 marca 2018

Ciasto białe

Ciasto białe powstało na bazie ciasta kakaowego, gdy piekłam tort i uznałam że lepiej by wyglądał z ciastem białym .Ciasto jest wilgotne i nadaje się do przekładania każdym kremem 



SKŁADNIKI :
6 jajek
300ml mleka
250ml oleju
200g cukru(można dodać mniej cukru jak ktoś lubi mniej słodkie ciasta)
300g mąki
1i1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
Wykonanie:
Wszystkie mokre składniki czyli jajka mleko olej wymieszać razem.
W drugiej misce wymieszać wszystkie suche składniki -cukier,mąkę,proszek do pieczenia razem.
Następnie do suchych dodać mokre i wymieszać za pomocą robota lub ręcznie.
Dół blaszki wykładam papierem do pieczenia,następnie wylewam ciasto.
Blaszki jakiej użyłam to forma prostokątna 21x32cm.
Piec w temperaturze 180 C na środkowej półce w piekarniku do suchego patyczka około 50 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz