Ciasto
kakaowe najczęściej piekę kiedy ktoś zażyczy sobie tort z
ciastem czekoladowym ,mimo iż nie ma w nim czekolady to duża
zawartość kakao daje mu głęboki smak czekolady, no i jest
wilgotne za sprawą dodanego oleju.
SKŁADNIKI :
6 jajek
300 ml mleka
250 ml oleju
300 g cukru (można dodać mniej cukru jak ktoś lubi mniej słodkie ciasta)
300g mąki
90g kakao
1i1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
WYKONANIE:
Wszystkie mokre składniki czyli jajka mleko olej wymieszać razem.
W drugiej misce wymieszać wszystkie suche składniki -cukier, mąkę, kakao,proszek do pieczenia razem.
Następnie do suchych dodać mokre i wymieszać za pomocą robota lub ręcznie.
Dół blaszki wykładam papierem do pieczenia,następnie wylewam ciasto.
Blaszki jakiej użyłam to forma okrągła o średnicy 23 cm.
Następnie do suchych dodać mokre i wymieszać za pomocą robota lub ręcznie.
Dół blaszki wykładam papierem do pieczenia,następnie wylewam ciasto.
Blaszki jakiej użyłam to forma okrągła o średnicy 23 cm.
Piec w temperaturze 180C na środkowej półce w piekarniku do suchego patyczka około 50 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz