Mini ciasteczka

czwartek, 22 marca 2018

Krem cytrynowo – limonkowy


Krem ten powstał gdyż mój syn bardzo lubi kwaśne smaki i limonki.
Krem jest znakomity do nadziewania różnych ciasteczek babeczek ,a także jako dodatek do kremów na bazie masła.


SKŁADNIKI :
2 jajka
2 cytryny
2 limonki
110 g cukru
70 g masła

WYKONANIE :
Cytryny i limonki wyszorować szczoteczką i wyparzyć,otrzeć skórkę z cytryny i limonki.
W garnuszku roztrzepać jajka z dodatkiem cukru.
Postawić na małym ogniu i podgrzewać cały czas mieszając.
Praktycznie od razu można dodać masło sok oraz skórkę z limonki i cytryny.
Mieszać do momentu zagotowania i zgęstnienia kremu.
Jeśli w kremie pojawią się grudki przetrzeć przez sito.
Przelać do wyparzonego słoiczka i zamknąć.
Przechowywać w lodówce do 2 tygodni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz