Mini ciasteczka

środa, 21 marca 2018

Ciasto szpinakowe

Wspaniałe zielone ciasto dzięki dodatkowi szpinaku ,idealne na każdą okazję jako ciasto z kremem lub do wykonania małych ciasteczek




SKŁADNIKI :
250 g świeżego szpinaku
120 ml soku z cytryny
130 g cukru
4 jajka
120 ml oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki cukru waniliowego
300 g mąki pszennej tortowej

WYKONANIE :
Szpinak myjemy i miksujemy, dolewając sok z cytryny oraz wbijając 2 jajka, w blenderze na gładką masę.
Pozostałe jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na wysokich obrotach aż masa będzie jasna i puszysta.
Nadal miksując, wlewamy olej oraz dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia.
Gdy wszystko się wymiesza dolewamy stopniowo masę ze szpinaku soku i jajek.
Wszystko starannie mieszamy i wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika na środkową półkę i pieczemy 170 C przez 30 minut
Ja użyłam formy prostokątnej o wymiarach 21x32cm gdyż chciałam uzyskać w miarę cienkie ciasto.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz