Jest
to najlepszy przepis jaki miałam na ciasto kruche które jest
miękkie i kruche ale na tyle stabilne że można nakładać na nie
różne kremy .Z tego przepisu wychodzą mi 2 spody na formę do
mazurka ( wymiar formy podaje niżej w przepisie)
Składniki:
500 g mąki pszennej
80 g cukru pudru
250 g masła, zimnego
2 łyżka kwaśnej śmietany
3 żółtka
szczypta soli
500 g mąki pszennej
80 g cukru pudru
250 g masła, zimnego
2 łyżka kwaśnej śmietany
3 żółtka
szczypta soli
Wykonanie:
Do mąki dodać szczyptę soli ,cukier, pokrojone zimne masło na mniejsze kawałki oraz żółtka i śmietanę, zagnieść szybko ciasto (ja to robię za pomocą miksera ) schłodzić w lodówce około pół godziny.
Po tym czasie ciasto rozwałkować i przełożyć do formy ( ja użyłam formy do mazurka o wymiarach 35 x 11 cm) , ponakłuwać ciasto za pomocą widelca.
Piec w temperaturze 190 c przez około 25 minut do lekkiego zbrązowienia ciasta.
.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz