Mini ciasteczka

środa, 21 marca 2018

Muffinki kakaowe z cukinią


SKŁADNIKI:
125 ml oleju kokosowego
pół szklanki brązowego cukru
1/4 szklanki cukru
1 duże jajko
2 łyżeczki ekstraktu wanilii
1 i 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki mąki dyniowej
1/2 szklanki ciemnego kakao
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 i 1/2 szklanki cukinii
szczypta mielonego chili


NADZIENIE:
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru lawendowego
kilka świeżych malin
WYKONANIE:
Olej kokosowy, cukry i wanilię,połączyć razem, aż będzie wyglądał jak mokry piasek.
Następnie dodać jajko, mąki, kakao,proszek do pieczenia, sól, szczyptę chili i ponownie wymieszać.
Mieszanina będzie dość sucha, ale po dodaniu z tartej cukinii na drobnych oczkach i lekkim odciśnięciu jej, ciasto się rozluźni.
Ciasto przełożyć do formy na muffiny, wyłożonej papilotkami do 3/4 wysokości.
Piec przez 24 minuty w 180C, do suchego patyczka.
Po upieczeniu muffinki ostudzić.
W tym czasie połączyć serek mascarpone z cukrem lawendowym ( cukier wsypuje do młynka wraz z kilkoma kwiatami lawendy i mielę na cukier puder).
W każdej muffince robię dziurkę do której wkładam po jednej malinie i napełniam kremem mascarpone.
Każdą muffinkę dekoruję maliną.
SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz