Mini ciasteczka

środa, 21 marca 2018

Ciasto cukiniowo-lawendowe


Tego lata to najczęściej goszczące ciasto z cukinii na moim stole, jest wilgotne limonkowe i pachnące latem.
SKŁADNIKI:
3/4 szklanki cukru
6 łyżek olej
2 jajka
⅓ szklanki mleka
2 łyżki soku z limonki
kilka kropli olejku migdałowego lub waniliowego
2 szklanki mąki
1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
1 i 1/2 szklanki cukinii z tartej na tarce i lekko odciśniętej

LUKIER:
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki soku z limonki
2 łyżki kwiatów lawendy
WYKONANIE:
Mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszać razem i odłożyć na bok.
Do misy miksera wsypać cukier, wlać olej połączyć, dodać jajka, olejek migdałowy, mleko i sok z limonki wymieszać.
Dodać mieszaninę mąki i wymieszać.
Na koniec dołożyć cukinię .
Wlać ciasto do formy wysmarowanej i wysypanej tartą bułką i piec przez 45 do 55 minut w temperaturze 180C do suchego patyczka.
Po ostudzeniu ciasta polać lukrem (cukier puder zmieszać z sokiem z limonki do uzyskania białej masy do polania ciasta) i posypać kwiatami lawendy.
SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz