Mini ciasteczka

poniedziałek, 19 marca 2018

Bułeczki z nadzieniem twarożkowo-jagodowym


SKŁADNIKI:
150 ml mleka, letniego
40 g masła, roztopionego
50 g cukru
1/4 łyżeczki soli
1 duże jajka
320 g maki pszennej
6 g drożdży

NADZIENIE:
150g twarożek domowy grani
3 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
200 g jagód i jeżyn
WYKONANIE:
Do mąki dodać drożdże, sól,cukier, jajko, oraz podgrzane mleko z rozpuszczonym masłem i wyrobić ciasto,około 10 minut. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 do 2 godzin do wyrośnięcia.(można też na noc włożyć do lodówki by wyrosło)
Gdy ciasto wyrośnie rozwałkować na prostokąt, około 32×44 cm.
Rozwałkowany prostokąt przekroić na pół, otrzymamy 2 prostokąty o wymiarach mniej więcej 16x22cm
Każdy prostokąt posmarować nadzieniem serowym (twarożek wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną)posypać jagodami i jeżynami. Następnie każdy prostokąt złożyć na pół, wzdłuż dłuższego boku, i pokroić nożem na mniejsze kawałki około 3cm
Bułeczki układać w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając malutki odstęp, przykryć ściereczką, pozostawić do ponownego wyrośnięcia około 40 minut
Piec w temperaturze 190-200C około 25 – 30 minut.
SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz