Mini ciasteczka

środa, 21 marca 2018

Biszkopt


Różne piekłam biszkopty lecz ten przepis jest niezawodny zawsze wyrasta jest puszysty w środku idealny do przekładania różnymi kremami.

Składniki:
8 jajek
1 szklanka cukru
1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka aromatu waniliowego lub innego
szczypta soli

Wykonanie:
Żółtka oddzielić od białek .
Białka ubić że szczyptą soli i cukrem .
Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia i aromatem waniliowym do białości.
Do ubitych żółtek dodać białka i wymieszać po czym dosypać mąkę przesianą przez sito (delikatnie wymieszać by piana nie opadła).
Do blaszki 24x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, wlać ciasto i piec w 180C przez 30 minut do suchego patyczka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz