Ciasto
kolorowe to doskonały przepis jaki można wykorzystać do pieczenia ciast i
tortów dla dzieci. Różnorodność w kolorystyce barwników
spożywczych daje nam mnóstwo możliwości by sprawić naszym dzieciakom frajdę z jedzenia domowych smakołyków
SKŁADNIKI:
6 jajek
1i1/2 szklanki cukru
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki mleka
1 opakowanie cukru waniliowego lub ekstraktu ewentualnie pasty waniliowej
2 barwniki spożywcze
WYKONANIE:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno
pod koniec ubijania dodawać cukier i cukier waniliowy.
Następnie dodawać po kolei żółtka, cały czas mieszając.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wsypywać do masy jajecznej na przemian z mlekiem (należy to zrobić dość szybko,aby całość nie straciła puszystości).
Podzielić masę na 2 porcje
Do każdej masy dodać po trochu barwnika (tak by uzyskać zadowalający kolor) wymieszać Każdą masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy 21x 33cm
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno
pod koniec ubijania dodawać cukier i cukier waniliowy.
Następnie dodawać po kolei żółtka, cały czas mieszając.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wsypywać do masy jajecznej na przemian z mlekiem (należy to zrobić dość szybko,aby całość nie straciła puszystości).
Podzielić masę na 2 porcje
Do każdej masy dodać po trochu barwnika (tak by uzyskać zadowalający kolor) wymieszać Każdą masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy 21x 33cm
Wstawić
do nagrzanego do 180C piekarnika na środkową półkę pieca, piec
około 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz