Ciasto z kremem z dodatkiem mięty to propozycja na weekendowe ciasto do kawy na wiosenne dni
CIASTO:
2 jajka
250 ml jogurtu
1/2 szkl. oleju
200 g mąki pszennej
150 g mąki ryżowej
1 łyżka cukru waniliowego
100 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
garść płatków migdałowych
KREM:
200 ml śmietanki kremówki 36%
250 ml serka mascapone
150g marmolady różanej
kilka listków mięty
WYKONANIE:
CIASTO:
Jajka wymieszać z jogurtem cukrem i cukrem waniliowym ,aż do połączenia składników.
Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia , wymieszać z masą jajeczno -jogurtową na koniec dodać olej
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto ,wierzch ciasta posypać garścią płatków migdałowych.
Piec w temperaturze 180 C przez 50 minut
KREM:
Śmietankę ubić na pół sztywno dodać serek oraz marmoladę ,miętę drobno posiekać i także dodać do kremu ,wymieszać.
ZŁOŻENIE CIASTA:
Upieczone i ostudzone ciasto przekroić na pół .
Na jedną cześć nałożyć krem i przykryć drugą warstwą .
Wstawić na godzinę do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz